2 Παιδιά σε 1 Δωμάτιο-Τι να Κάνετε για να Πετύχει η Συγκατοίκηση

2 Παιδιά σε 1 Δωμάτιο-Τι να Κάνετε για να Πετύχει η Συγκατοίκηση

Παιδοψυχολόγοι και γονείς συμφωνούν πως είναι καλύτερο το κάθε παιδί να μεγαλώνει στο δικό του δωμάτιο, όμως μερικές φορές οι οικονομικές ή άλλες περιστάσεις αναγκάζουν δύο παιδιά να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο.

Αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να είναι ομαλή αυτή η συγκατοίκηση; Το υπόλοιπο άρθρο θα σας φανεί πολύ ενδιαφέρον.

 

Παιδική Συγκατοίκηση – Τα Συν & τα Πλην

faimily bed inner

Στην πραγματικότητα, η συγκατοίκηση δεν είναι καταστρεπτική για την προσωπικότητα ή την ανάπτυξη των παιδιών – απλά δεν είναι η ιδανική κατάσταση. Μάλιστα, μια συγκατοίκηση μπορεί να τα εξοπλίσει με ιδιότητες και δεξιότητες που σε διαφορετική περίπτωση θα μάθαιναν αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά θα μάθουν να μοιράζονται τον προσωπικό τους χώρο, να συγκεντρώνονται και να ηρεμούν ακόμη κι όταν βρίσκεται κάποιος άλλος εκεί καθώς και ότι πρέπει να σέβονται τα όρια των άλλων μελών της οικογένειας.

 Αυτά θα διαμορφωθούν μέσα από την καθημερινή τριβή και τις συγκρούσεις των προσωπικοτήτων των παιδιών – ειδικά καθώς περνά ο χρόνος, κι οι ανάγκες των παιδιών αλλάζουν.

Ναι, η συγκατοίκηση είναι ωφέλιμη όταν όλοι, και ιδιαίτερα οι γονείς, βρουν τρόπο να τη διαχειριστούν σωστά.

 

Τα Συνήθη Προβλήματα & οι Λύσεις τους

family room neutral inner

Συνήθως, τα προβλήματα ξεκινούν με τον ύπνο, καθώς οι πιθανότατα διαφορετικές ηλικίες των «συγκατοίκων» συνεπάγονται και διαφορετικές ώρες κατά τις οποίες πηγαίνουν για ύπνο. Η δυσκολία είναι συνήθως να πειστεί το μικρότερης ηλικίας παιδί να κοιμηθεί νωρίτερα από το μεγαλύτερο.

Η λύση εδώ είναι η δική σας σταθερότητα ως γονιός. Θα πρέπει να είστε λογικοί όσον αφορά τον καθορισμό του ωραρίου ύπνου για το κάθε παιδί – και προφανώς να το προσαρμόζετε στην ηλικία και τις ανάγκες του – αλλά θα πρέπει να δώσετε στα παιδιά να καταλάβουν πως όταν βάζετε ένα όριο, το εννοείτε, και πως όσο και να γκρινιάσουν, κλάψουν, απειλήσουν και μουτρώσουν, εσείς θα τηρήσετε τον κανόνα.

Αυτό φυσικά σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως και οι δύο γονείς θα πρέπει να επιδεικνύουν ακριβώς την ίδια στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα⋅ δεν πρέπει να διαφωνείτε για αυτό (ή και για άλλα ζητήματα) μπροστά τους.    

 

Υπάρχει και το ζήτημα του προσωπικού χώρου. Ακόμη και στην περίπτωση της συγκατοίκησης, είναι ζωτικό το κάθε παιδί να έχει ένα τμήμα του αποκλειστικά δικό του⋅ το καταφύγιό του, τον «ιερό» του χώρου, που δεν θα πρέπει ποτέ να παραβιάζεται από το συγκάτοικό του. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται το ένα το άλλο, την αρχή της ιδιωτικότητας, καθώς και να νιώθουν ασφαλή και άνετα στο δωμάτιό τους.

Και πάλι, η δική σας σταθερότητα είναι αυτή που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν αυτά τα σημεία. Θα πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή λογικής διαπαιδαγώγησης για το παιδί που παραβιάζει τον ιδιωτικό χώρο του άλλου, ανάλογα φυσικά με την ηλικία του και το είδος της παραβίασης (το κατά πόσον έγινε ηθελημένα, αν είναι κατά συνήθεια κτλ.).

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η κατάλληλη διαρρύθμιση του δωματίου. Θα πρέπει να επιλέξετε μία πλευρά για κάθε παιδί, και στη συνέχεια να τη διαμορφώσετε με τα αντίστοιχα παιδικά έπιπλα, προσαρμοσμένα στην ηλικία και τις ανάγκες του καθενός.

Θα πρέπει φυσικά ο συνδυασμός των δύο αυτών διαφορετικών «κόσμων» να είναι κομψός και λειτουργικός. Η LIFETIMEKidroom έχει σχεδιάσει δωμάτια που συνδυάζουν έπιπλα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών που συγκατοικούν, τα οποία όμως συνδυάζονται αρμονικά και «μεγαλώνουν» μαζί με το κάθε παιδί, λύνοντας τα χέρια των γονέων από άποψη εξόδων και εργονομίας.

Τέλος, η προσωπικότητα του κάθε παιδιού επηρεάζει τη συγκατοίκηση σε τομείς όπως η καθαριότητα, η τακτοποίηση, η οργάνωση του χώρου, η ησυχία, το παιχνίδι, η πρόσκληση φίλων κτλ. Συχνά τα μεγαλύτερα παιδιά επιβάλλουν τις δικές τους προτιμήσεις στα μικρότερα, αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Εσείς θα θέσετε τους κανόνες και θα φροντίσετε κανένα από τα δύο παιδιά να μη νιώσει αδικημένο από τις αποφάσεις σας.

 

Η συγκατοίκηση των παιδιών σας μπορεί όχι απλά να πετύχει, αλλά και να τα εξοπλίσει καλύτερα για το μέλλον. Κάντε το μέρος σας και να είστε σίγουρες πως κι αυτά θα κάνουν, αργά ή γρήγορα το δικό τους!

Πηγή: >www.e-lifetimekidsrooms.com

Posted on 2018-03-09 659

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Είδατε πρόσφατα

Κανένα προιόν

Menu

Top